Artikler »

 

Leder: Gratis buskort

Forvirring i Randers

Undersøgelse

Ny bro i Randers 4

Raportage på HTX

Interwiev Julie

De unge i Randers

Stor mangel på lærerpladser

skal skolen lukkes 

Bodams fejl

Hver mand er sin egen lykkes smed

Ulovlig støtte LO

H1N1 breder sig

Beboerlisten

klimatopmøde

Skolelukninger

 

 

 

Hvilke overvejelser har befolkningen generelt om kommunalvalget og folketingsvalget?

 

_____________________________________________________________________
 

Af Julie Jørgensen

Fredag den 13. november 2009 blev der delt et spørgeskema rundt, som skulle hjælpe os til at finde ud af hvad befolkningen i Randers kommune stemte til kommunalvalget 2009.  


Ud fra skemaerne kunne vi se, at der er ca. 17 % der stemmer forskelligt til kommunalvalget og til folketingsvalget. Det kan være på grund af at borgerne mener, at folketingsvalget handler mere om hvordan samfundet i hele landet er, hvorimod kommunalvalget handler mere om ens egen hverdag og hvordan det er at bo i ens kommune. 

Dette bekræfter også en forskel på stemmerne til folketinget og til kommunalvalget, hvor folk stemmer efter personlighed. Ud fra undersøgelsen er der 60 %, som stemmer på et andet parti hvis de synes bedre om en anden kandidat. 

Man plejer altid at sige, at der ikke er nogen forskel på mænd og kvinders stemmer, men det passer faktisk ikke. Kvinder stemmer mere socialistisk hvorimod mænd stemmer mere liberalistisk, og det er fordi, at kvinder er generelt mere til fællesskab og at alle skal være lige, end mænd er. Hvis vi sammenligner enhedslisten og DF, så har DF flere stemmer end enhedslisten. De har stemmer fra middelalderen og ældre mennesker, men gennemsnitalderen er ca. 45 år. 

Folk med en lav indtægt stemmer mest på socialdemokraterne, radikale venstre, konservative og SF. Dvs. at dem med en lav indtægt stemmer mest socialistisk og socialliberalistisk. Folk med en middel indtægt stemmer mest på de radikale venstre, konservative, SF, kristelig folkeparti, dansk folkeparti og venstre. Det vil sige at folk med en middel indtægt stemmer mest liberalistisk og socialliberalistisk. Og til sidst folk med en høj indtægt i Randers stemmer venstre, og det vil sige at de stemmer mere liberalistisk. 

Men folk med en lav indkomst synes generelt også, at der skal gøre noget mere ved kriminaliteten. Der er faktisk 52 % af Randers befolkning der mener, at der skal være mere fokus på hårdere straffe end på forebyggelsen af kriminalitet.  


For at sænke kriminalitet, skal man hellere fokusere på hårdere straffe end på forebyggelse
        

Enig (i procent) Uenig (i procent)
Lav indkomst 
(0-200.000 kr.)
52 % 48 %
Normal indkomst
(200.000-400.000 kr.)
31 % 69 %
Høj indkomst
(400.000- derover )
28 % 71 %

 

HTX'en